Kiedy możemy powiedzieć, że żywność jest bio?

Będąc na typowych zakupach spożywczych, aktualnie niemalże w każdym sklepie natykamy się na dział z bio produktami. Mimo że już z daleka wyglądają one dość interesująco, gdyż zaskakują nas te wszystkie nieperfekcyjne kształty ekologicznych warzyw czy owoców, a ich kolor też dość mocno odbiega od barw, które jak dotąd znaliśmy, nieczęsto po nie sięgamy. Dlaczego? Ponieważ bio żywność jest oczywiście bardzo droga. Kosztuje nawet kilkukrotnie więcej od zwykłych i przetworzonych artykułów, a jako że nie lubimy niepotrzebnie pozbywać się swoich pieniędzy, wolimy po nią nie sięgać i w ten sposób oszczędzamy. Pieniądze może i tak, ale jednak niekoniecznie swoje zdrowie. Żywność bio dla naszych organizmów zawsze będzie lepsza od tej tradycyjnej. Dlaczego jednak tak się dzieje? Odkryjmy to, a być może sami przekonamy się, że czasem warto wydać więcej pieniędzy, aby na takiej inwestycji coś zyskać.

Bio produktami nazywamy oczywiście artykuły ekologiczne. Wytwarzane są one na hodowlach ekologicznych bądź pochodzą ze zwykłych upraw – zwykle zlokalizowanych na wsiach czy na obrzeżach większych miast. Ich uprawa jest specjalnie kontrolowana. Regularnie ocenia się jej zgodność z przyjętymi w Polsce przepisami, aby przypadkiem nie doszło do sytuacji, w której produkt niewytworzony w pełni naturalny sposób nie otrzymał certyfikatu produkcji ekologicznej. O taki certyfikat trzeba zatem zawalczyć i nie jest łatwo go zdobyć – co dla nas samych powinno być jednak dobrym znakiem. Kupując bio żywność, mamy bowiem pełną gwarancję, że rzeczywiście pochodzi ona z naturalnych upraw i do jej produkcji nie wykorzystano żadnych sztucznych nawozów czy chemicznych środków mających na celu zabezpieczanie roślin. Jakość gleb, na których powstają ekologiczne produkty, poprawia się wyłącznie przy pomocy organicznych środków. Same uprawy powstają w miejscach, wokół których nie występują często uczęszczane drogi, jezdnie bądź fabryki czy zakłady. Nasze ekologiczne produkty wyrastają z dala od tych wszystkich źródeł spalin i dodatkowych toksyn, dlatego bez oporów możemy je spożywać czy nawet podawać całej swojej rodzinie – także i dzieciom.

Wyprodukowana w ten sposób żywność będzie dla nas na pewno bezpieczna. Tak naprawdę powinniśmy opierać swoją dietę tylko i wyłącznie na ekologicznych artykułach, które rzeczywiście zawierają całe mnóstwo witamin, minerałów i innych zdrowotnych substancji. Trudno ich szukać w produktach pochodzących ze zwykłych marketów i osiedlowych sklepików. Czasem nawet na bazarach i targach sprzedawcy oferują nam wyłącznie teoretycznie bio żywność – w rzeczywistości bowiem kupują ją w normalnych hipermarketach, a potem sprzedają w zawyżonych cenach. Uważajmy na takich sprzedawców. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy oferowana nam żywność jest bio, poprośmy sprzedawcę o zaprezentowanie certyfikatu produkcji ekologicznej, który rozwieje nasze wątpliwości. Sprzedawca, który nie będzie chciał go nam pokazać, najprawdopodobniej oszukuje – nie róbmy u niego zakupów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *