Kilka pomysłów na szybkie i zdrowe dania

0
1637
Kilka pomysłów na szybkie i zdrowe dania

Wszystkim nam brakuje obecnie czasu. Gdyby nasza doba trwała przynajmniej o te kilka godzin dłużej, moglibyśmy o wiele lepiej ją wykorzystać. A tak musimy radzić sobie z dwudziestoma czterema godzinami, z których część przeznaczamy na sen i regenerację. W swoich pracach i na uczelniach potrafimy przesiadywać do późnych wieczorów bądź przynajmniej godzin popołudniowych, przez co później nie mamy już ani czasu, ani ochoty na stanie przy garnkach i przygotowywanie zdrowych posiłków. Zadowalamy się gotowymi daniami, które kupujemy w wątpliwej jakości lokalach i barach bądź wybieramy spośród bogatych ofert sieciowych sklepów spożywczych, podczas gdy takie warzywa z piekarnika moglibyśmy przyrządzić w przeciągu jednego kwadransa. Zapoznajmy się zatem z najprostszymi i jednocześnie bardzo zdrowymi daniami, które pozwolą nam zaoszczędzić czas. Nauczmy się je przyrządzać, a zdecydowanie ułatwimy sobie całe życie.

Podstawą naszych zdrowych i szybkich dań mogą być mrożonki. Zawsze miejmy je w swojej zamrażarce, by w razie potrzeby od razu je wyciągnąć i przygotować z nich coś pysznego. Mrożone warzywa możemy usmażyć po prostu na patelni. Jeśli nie chcemy zwiększać ich kaloryczności, wykorzystajmy do tego celu patelnię grillową, na której nie musimy umieszczać nawet niewielkiej ilości tłuszczu. Wsypmy na nią całą paczkę mrożonych warzyw i dodajmy do nich ulubione przyprawy – ostrą i słodką paprykę, sól, pieprz bądź zioła prowansalskie. Po kilkunastu minutach możemy wyłożyć je na talerz i przysypać świeżo startym serem żółtym, który pod wpływem wysokiej temperatury wspaniale się na nich rozpuści. Dodając do takiego dania usmażonego wcześniej kurczaka bądź wołowinę, uzupełniamy je wartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego. Taki posiłek możemy zjadać praktycznie codziennie. Będzie to doskonały wybór w porze obiadowej.

Wrzucone na patelnię warzywa wymagają jednak naszej ciągłej uwagi. Musimy bez przerwy je mieszać, aby nie przywarły one do dna patelni i nie zaczęły się przypalać. Alternatywą dla tej obróbki termicznej będzie pieczenie. Warzywa z piekarnika przygotowują się praktycznie same, podczas gdy my w tym czasie możemy zająć się wykonywaniem zupełnie innych czynności. Pokrójmy więc paprykę, marchewkę i ziemniaki na niewielkie kawałki i ułóżmy je na blaszce do pieczenia, wcześniej pokrywając ją papierem do pieczenia. Warzywa możemy delikatnie oblać zdrowym tłuszczem, aby zawarte w nich witaminy zdołały się w nim rozpuścić i jeszcze lepiej zadziałały na nasz organizm. Przysypmy je jeszcze różnorodnymi przyprawami bądź zastosujmy gotową mieszankę ciekawych ziół. Włóżmy je do piekarnika na ok. piętnaście minut i po tym czasie sprawdźmy ich konsystencję, aby w razie potrzeby podpiec je trochę dłużej. Takie danie możemy zjeść w tej najprostszej wersji bądź dodać do niego odrobinę domowego sosu czy nawet niewielką ilość ketchupu (koniecznie wybierzmy ten o niewielkiej zawartości cukru). Warzywa z piekarnika to najlepszy pomysł na błyskawiczny obiad czy ekspresową kolację.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here