Bio produkty – czym one są?

Każdy szanujący się sklep spożywczy, który nie chce pozostawać w tyle za swoją konkurencją i planuje sumiennie pozyskiwać nowych klientów, musi aktualnie posiadać w swojej ofercie dział z bio produktami. To ekologiczne artykuły spożywcze, na których niektórzy ludzie opierają niemalże całą swoją dietę. Mimo iż świadomość konsumentów jest coraz lepsza i wiedzą oni, że tradycyjne artykuły nie zagwarantują im dobrego zdrowia, niektórzy wciąż nie wiedzą, co kryje się pod nazwą „bio produkty”. Jak można sklasyfikować takie artykuły? Który towar może być nazwany produktem bio?

Produkty bio są produktami ekologicznymi, które zazwyczaj mają pochodzenie organiczne. Tyczy się to przede wszystkim żywności, choć zdarzają się również kosmetyki bio – wytwarzane z naturalnych składników, czyli m.in. wyciągów różnych ziół czy występujących w środowisku naturalnym substancji. Artykuły spożywcze, nazwane mianem bio, pochodzą zwykle z tradycyjnych upraw bądź ekologicznych hodowli. Istnieje szereg procesów sprawdzających sposób wytwarzania takich towarów – rzetelnie się go kontroluje i ocenia jego prawidłowość i zgodność z określonymi regułami. Tylko artykuł, który zostanie wyprodukowany w rzeczywiście naturalny sposób, bez użycia żadnych chemicznych dodatków, może otrzymać certyfikat produkcji ekologicznej. Producenci zawsze chwalą się posiadaniem tych specjalnych dokumentów. Jeśli którykolwiek towar posiada ten certyfikat, klient zawsze znajdzie o nim informacje na tylnej części jego opakowania.

Czy jednak bio produkty mogą czymś wyróżnić się na tle tradycyjnych artykułów? Czym się od nich różnią i czym się charakteryzują? Otóż ze względu na to, iż są wytwarzane w sposób ekologiczny, do ich produkcji nie używa się żadnych sztucznych nawozów chemicznych. Nie stosuje się również środków, które mają na celu ochraniać bądź zabezpieczać rośliny – przeważnie są to środki sztuczne, gdyż bariery zabezpieczającej nie da się utworzyć z naturalnych substancji. Środkami organicznymi wypełnia się natomiast glebę, na której mają powstać biologiczne warzywa bądź owocowe. Uprawy ekologiczne muszą mieć też odpowiednią lokalizację. Zazwyczaj pojawiają się z dala od wszelkich jezdni czy dróg i w sporej odległości od fabryk i zakładów. Wytwarzane w tych obiektach spaliny czy zanieczyszczenia uchodzące z dymem kominowym mogłyby bowiem przedostać się do artykułów i je zatruć lub zmienić ich naturalną strukturę. Firmy zajmujące się uprawą ekologicznej żywności dbają o to, aby do takiej sytuacji nie doszło.

Producenci, którzy chcą zacząć tworzyć bio produkty, muszą sprostać wielu specjalnym wymaganiom, aby móc nazwać swoje wyroby ekologicznymi towarami. Czy to się opłaca? To oczywiście zależy. W większych miastach taka żywność jest dość cenna i klienci chętnie po nią sięgają, płacąc za nią ogromne pieniądze. Inaczej to wygląda na wsiach i w małych miejscowościach. Mieszkańcy tych okolic często samodzielnie uprawiają swoje warzywa i owoce, dlatego nie potrzebują tych ekologicznych, które w takich miejscach po prostu się nie sprzedają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *