Czy warto jeść mrożone warzywa?

0
171
Czy warto jeść mrożone warzywa?

Wszyscy jesteśmy uczeni, że to świeże produkty są dla nas najlepsze. Latem czy wiosną bez trudu je kupujemy i na każdym straganie czy bazarze zaopatrujemy się w przepięknie wyglądające warzywa i owoce. Doceniamy ich świeży smak i niezwykły aromat, którego nie są nam w stanie zastąpić żadne mrożonki. Gdy jednak nadchodzi jesień, w sklepach znajdujemy coraz mniejszą ilość tych naturalnych produktów. Nie mamy już dostępu do soczystych truskawek, malin czy bobu. Musimy albo z nich rezygnować, albo sięgać po mrożone warzywa. Czy jednak one będą dla nas dobre? Czy w mrożonkach dalej kryją się wszystkie te cenne substancje odżywcze, ze względu na które uzupełniamy swoją dietę świeżymi warzywami?

Całe szczęście tak właśnie jest. Mrożenie to jedna z najlepszych obróbek termicznych dla świeżych produktów. Nawet w niskich temperaturach witaminy i minerały nie giną, dalej utrzymują się w wybranych artykułach. Oczywiście minimalnie zmniejsza się ich ilość, ale nie jest to jakoś specjalnie zauważalne i sami nie powinniśmy tego odczuć. Mając do wyboru zakup truskawek we wrześniu, które nie dość że stają się wtedy bardzo drogie, to jeszcze nie do końca dobrze smakują, powinniśmy raczej wybrać owoce mrożone. Mrożeniu poddaje się artykuły świeże, wykazujące się pełnią smaków i aromatów. Gdy je rozmrozimy, uwolnią one wszystkie swoje drogocenne właściwości. Nie bójmy się zatem mrożonek i sięgajmy po nie jak najczęściej – zwłaszcza w okresie jesieni oraz zimy.

Mrożonki częściowo ułatwiają nam także życie. Dzięki nim przygotowujemy dania znacznie szybciej i prościej. Nie musimy już sami zajmować się kupowaniem tych wszystkich oddzielnych produktów. Zamiast w sklepie wybierać po jednej sztuce marchewki, pomidora, ziemniaka i ogórka, sięgamy po gotowy miks, który w pełni zastępuje nam te wszystkie artykuły, gdyż po prostu je zawiera. Bardzo często też mrożone warzywa zawierają w swoich paczkach niewielkie opakowania z przyprawami. Są to mieszanki najróżniejszych ziół, różnych odmian papryki, soli i pieprzu, idealnie komponujące się z wybranymi przez nas składnikami. Wrzucamy swoje warzywa na patelnię lub wypełniamy nimi blachę, którą później umieszczamy w piekarniku, i nie musimy sami kombinować z ich przyprawianiem. Robi to za nas ich producent. Z opakowania mrożonych warzyw wyciągamy małą saszetkę, wysypujemy jej zawartość na patelnię czy blaszkę do pieczenia i już możemy cieszyć się fantastycznie doprawionymi warzywami. To wspaniała wygoda! Pamiętajmy jednak, by zawsze sprawdzić, czy wybrane przez nas mrożone warzywa zawierają tą mieszankę przypraw. Nie zawsze jest ona bowiem dodawana.

Sami dietetycy i specjaliści do spraw żywienia przekonują nas wszystkich do regularnego sięgania po mrożonki. Znajdziemy w nich całą masę wartościowych substancji odżywczych, których często brakuje w warzywach i owocach kupowanych w porze jesiennej bądź zimowej. Lepiej nie płaćmy za produkty o kiepskiej wartości. Wybierajmy te mrożone i przygotowujmy z nich proste, zdrowe i bardzo smaczne dania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here