Banany – dlaczego warto je jeść?

0
1889
Banany - dlaczego warto je jeść?

Do najpopularniejszych owoców na świecie, a także i w samej Polsce, należą jabłka oraz banany. Ekologiczna bio banany podbiły polski rynek już bardzo dawno temu, kiedy tylko zagościły po raz pierwszy w sklepach. Na samym początku były trudno dostępne. Ludzie uznawali je za prawdziwy rarytas i tylko nieliczni mogli sobie na nie pozwolić. Dzieci traktowały je niemalże tak jak najdroższą na świecie czekoladę, wyczekiwały na wujków, którzy mieli je im przywieźć zza granicy i później konsumowały swoje owoce w ciszy, delektując się ich wyjątkowym smakiem. Banany zdecydowanie warto jeść, bo są to jedne z najbardziej wartościowych owoców na świecie. Jakie właściwości kryją się więc pod tą żółtą skórką i jak oddziałują one na ludzki organizm?

Banany potrafią wspomóc pracę jelit i uregulować działanie układu metabolicznego. Swoje właściwości zawdzięczają zawartości błonnika, który zapobiega zatwardzeniom i pozwala szybciej i łatwiej się wypróżniać. Jedząc często banany, można skutecznie usuwać ze swojego organizmu zbędne produkty przemiany materii, toksyczne substancje i zalegające w jelitach złogi, osadzające się na ściankach narządów. Wpływ na działanie układu metabolicznego wynika zarówno z zawartości błonnika, jak i zwykłej wody. Banany są nią wypełnione i przy okazji mogą nawodnić cały organizm. Zwiększają ilość płynów występujących w jelicie, pozwalając na swobodne przesuwanie się ich pasażu.

Już od dawna można dostrzec, że po ekologiczna bio banany bardzo często sięgają sportowcy. Są one doskonałym źródłem energii, gdyż w jednej sztuce takiego owocu można znaleźć od 150 do 200 kalorii. To zdrowsza równowartość małego czekoladowego batonika, który błyskawicznie zaspokaja apetyt i dodaje sił. Banany oferują przy tym szybko przyswajalną energię, ponieważ składają się głównie z cukru automatycznie podnoszącego poziom glukozy we krwi. Warto zabierać je ze sobą m.in. w góry czy na dłuższe wyprawy rowerowe bądź piesze wycieczki. Banan zjedzony tuż po większym wysiłku uzupełni braki energetyczne w organizmie i pozwoli człowiekowi na dalszą aktywność.

Sportowcy uwielbiają banany również z innego powodu. Jako jedne z nielicznych owoców wykazują się one sporą zawartością białka – podstawowego budulca kości i mięśni. Chcąc budować sporą masę mięśniową, należy dbać o odpowiednią ilość białka w diecie. Jego zalecane spożycie to ok. 2 gramy białka na kilogramy masy ciała. Czasem ciężko jest sprostać tym wymaganiom, zwłaszcza że jedzenie samego kurczaka i ryżu prędzej czy później zaczyna się nudzić. Białko można więc uzupełniać przy pomocy przepysznych bananów, a sportowcy często z tego korzystają. Niektórzy zabierają te owoce na treningi i spożywają je tuż po wysiłku siłowym. Jednocześnie zapewniają sobie dodatkową energię oraz zaspokajają zapotrzebowanie mięśni na białko.

Ekologiczna bio banany to pyszne, zdrowe i wartościowe owoce. Każdy może coś zyskać na ich spożyciu – albo lepsze trawienie, albo szybszy wzrost masy mięśniowej. Przyjemne połączone z pożytecznym!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here