Różne rodzaje warzyw psiankowatych

0
1815
Różne rodzaje warzyw psiankowatych

Nawet zwykłe warzywa można podzielić na kilka zróżnicowanych grup produktów. Jedną z nich stanowią warzywa psiankowate, o których mało kto w ogóle słyszał. Z tą nazwą mogły spotkać się osoby zainteresowane zdrowym żywieniem, ponieważ rośliny należące do rodziny psiankowców są wyjątkowo wartościowymi produktami. Przynależą do nich różne odmiany warzyw, które większości ludzi są już bardzo dobrze znane.

Idealnym przykładem warzywa psiankowatego są pomidory. Pod ich czerwoną skórką kryje się spora dawka witamin z grupy A, C i E oraz liczne substancje mineralne – m.in. potas, mangan, magnez i kobalt. Pomidory dostarczają organizmowi sporej dawki beta-karotenu, odpowiadającego za zdrowy wygląd skóry i potrafiącego wyrównać jej koloryt. Idealnie sprawdzi się on u osób narzekających na swoją bladą cerę. Beta-karoten delikatnie ją przyciemni i sprawi, że zacznie ona wyglądać tak, jak gdyby była regularnie wystawiana na działanie promieni słonecznych. Mimo iż pomidory ogólnie uchodzą za bardzo zdrowe warzywa, czasem ich spożycie może zakończyć się pojawieniem się licznych skutków ubocznych. Jedzone w nadmiernych ilościach stają się poważnym zagrożeniem dla ludzkiego organizmu. Mogą negatywnie zadziałać przede wszystkim na działanie układu trawiennego. Czasem wywołują mdłości, które kończą się nieraz wymiotami, a czasem doprowadzają do pojawienia się silnych i uciążliwych biegunek. Nawet z najzdrowszymi produktami można więc przesadzić. Pomidory warto jeść, ale nie warto spożywać ich w nadmiarze.

Kolejnym bardzo popularnym warzywem psiankowatym jest ziemniak. Uwielbiany niemalże przez wszystkich Polaków i zazwyczaj pojawiający się na polskich stołach w każdą niedzielę – koniecznie w towarzystwie tłustego kotleta schabowego i modrej kapusty. Ziemniaki są smaczne, pożywne i zdrowe, choć czasem sam człowiek zaburza ich wartości odżywcze. Poddane niewielkiej obróbce termicznej, czyli delikatnie podgotowane bądź upieczone, wciąż pozostają zdrowymi produktami, które można spokojnie podawać dzieciom czy młodzieży. Kucharze nauczyli się jednak tworzyć z nich znacznie bardziej kaloryczne i tłuste przekąski. Wszelkiego rodzaju chipsy, krakersy czy frytki powstają właśnie z ziemniaków. Usmażone w głębokim tłuszczu przestają być lekkie i pożywne – stają się prawdziwą bombą kaloryczną. Chłoną tłuszcz jak gąbka i przez to mogą wywoływać najliczniejsze choroby, m.in. choroby krążenia. W takiej postaci nikt nie powinien ich spożywać. Podgotowane młode ziemniaczki będą zdrowszym wyborem od tłustych frytek czy chipsów.

Warzywa psiankowate nie zawsze są więc zdrowe. Mimo iż chwalą się doskonałymi wartościami odżywczymi, nieodpowiednio przygotowane stają się poważnym zagrożeniem dla ludzkiego organizmu. Warto zatem zwrócić uwagę na sposób przyrządzania wszelkich potraw. Każde danie usmażone w głębokim tłuszczu będzie bombą kaloryczną, a poddane zbyt długiej obróbce termicznej straci swoje wartości lub stanie się po prostu trujące. Zdrowa dieta powinna być mądrze przygotowana.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here