Czy musimy kupować eko produkty?

Nawet w świecie żywienia panują różnego rodzaju trendy. Jeszcze do niedawna wszyscy ludzie panicznie obawiali się nietolerancji pokarmowych. Każdy zakładał, że jest uczulony na gluten i odstawiał od siebie zawierające go produkty, zastępując je artykułami stworzonymi bez użycia tego czynnika alergizującego – oczywiście znacznie droższymi. Później mówiono o uczuleniu na laktozę, dlatego rezygnowaliśmy całkowicie z picia mleka bądź zastępowaliśmy je sojowymi i również nie do końca zdrowymi napojami. A jaka moda panuje obecnie? Jest to moda na eko produkty. Wszyscy o nich mówią i niemalże wszyscy, którzy mogą sobie na to pozwolić, bezustannie je kupują. Czy my też powinniśmy stać się ofiarami tego nowego trendu? Czy rzeczywiście kupowanie ekologicznych produktów spożywczych może nam się opłacić?

I tak, i nie. Produkty eko są bowiem bardzo drogie i często niewarte swoich wysokich cen. Uprawa naturalnych warzyw i owoców zajmuje mnóstwo czasu i wymaga poświęcenia sporej ilości pieniędzy. Firmy, które się na nią decydują, najpierw starają się o uzyskanie odpowiednich terenów na planowane uprawy – najczęściej tych wiejskich, oddalonych od dużych miast, fabryk czy innych źródeł spalin bądź zanieczyszczeń. Wszelkie owoce i warzywa muszą uprawiać w sposób tradycyjny i naturalny, zatrudniając do tego celu całą masę pracowników, którzy każdego dnia dbają o prawidłowy przebieg procesu wzrostu roślin. Nie da się tutaj uniknąć pewnych niekorzystnych zdarzeń. Jeśli jeden owoc zostaje czymś skażony, pozostałe od razu nadają się do wyrzucenia i są to ogromne straty dla całej firmy. Eko produkty nie mogą być natomiast ochraniane przy pomocy sztucznych substancji. Trudno się je zabezpiecza i z tego względu ich uprawa jest i czasochłonna, i bardzo kosztowna. A my za to potem płacimy.

Czy powinniśmy jednak to robić? Czy wydając swoje pieniądze na ekologiczne produkty, rzeczywiście postępujemy właściwie? To zależy, co w ogóle kupujemy. Bo takie eko warzywa czy owoce zawsze będą lepsze od tych zwyczajnych. Skrywają w sobie znacznie więcej drogocennych witamin i minerałów, podczas gdy artykuły wytwarzane sztucznie czasem praktycznie w ogóle ich nie posiadają, a oprócz tego fundują nam dodatkowe atrakcje w postaci pestycydów czy konserwantów. Naturalne produkty mają też niesamowity smak i zapach. Ich cudowny aromat wyczuwalny jest już z daleka i potrafi fantastycznie urozmaicić każdą potrawę. Smak jest mocny i intensywny, w żadnym stopniu nie przypomina tego, który dotąd znaliśmy. Jeśli spróbowaliśmy najpierw ekologicznego pomidora, a tuż potem tego pochodzącego ze zwykłego marketu, od razu poczulibyśmy ogromną różnicę.

Niektóre eko produkty rzeczywiście warto kupować, ale ta reguła nie obejmuje wszystkich artykułów spożywczych. O ile bowiem naturalne warzywa i owoce są warte wydania większych pieniędzy, tak ekologiczna mąka czy ryż już niekoniecznie. Mądrze wybierajmy więc te wszystkie nowości i inwestujmy w rzeczy, w które warto z pewnych względów zainwestować – nie dlatego, że są one modne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *