Dlaczego powinniśmy jeść ekologiczne marchewki?

0
1967
Dlaczego powinniśmy jeść ekologiczne marchewki?

W naszych codziennych dietach zdecydowanie brakuje warzyw. Mimo iż zdajemy sobie sprawę z tego, że powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej, albo nie mamy na to ochoty, albo nie mamy na to czasu. Przygotowanie warzywnej sałatki zajęłoby nam w końcu kilkanaście czy kilkadziesiąt minut, a na ugotowanie ziemniaków musielibyśmy poczekać jeszcze dłużej. Ekologiczna bio marchew może być jednak zjedzona przez nas niemalże od razu, na surowo. Wystarczy, że ją obierzemy, wypłuczemy pod bieżącą wodą i w takiej postaci od razu skonsumujemy. A co na tym zyskamy? Dlaczego powinniśmy zajadać się takimi marchewkami?

Marchewki są jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu. Zawierają sporą ilość karotenoidów, które są naturalnymi barwnikami. To one nadają tym prostym warzywom wspaniałego pomarańczowego koloru i mogą również zadbać o wygląd naszej własnej skóry. Spożywając większe ilości beta-karotenu, zdecydowanie poprawiamy jej odcień. Nasze ciało zaczyna wyglądać jak gdyby było lekko opalone, koloryt cery się wyrównuje, a wszelkie blizny zaczynają znikać. Beta-karoten powinniśmy spożywać w zwiększonej ilości zwłaszcza podczas lata lub tuż przed wakacjami. Jeśli zapewnimy go sobie na kilka tygodni przed planowanym opalaniem, będziemy mogli szybciej łapać promienie słoneczne i zachować nowy koloryt skóry na dłużej. Uważajmy jednak, aby mimo wszystko nie przesadzić ze spożyciem karotenoidów, czyli nie zjadać kilku kilogramów marchewek dziennie. Taka ilość mogłaby bowiem negatywnie wpłynąć na nasz wygląd zewnętrzny. Zbyt intensywny pomarańczowy kolor skóry raczej nie jest tym, co chcielibyśmy osiągnąć.

Ekologiczna bio marchew ma też niezwykle ciekawe właściwości antynowotworowe. Jest w stanie zapobiegać rozwijaniu się różnych nowotworów, a także osłabiać skutki uboczne chorób lub niektóre z nich hamować. Jeśli będziemy spożywać ją dość regularnie, zmniejszymy swoje ryzyko zachorowania na nowotwór krtani, przełyku czy jamy ustnej. Ostatnie badania naukowców mówią również o tym, jakoby spożycie marchewki miało zabezpieczać mężczyzn przed zachorowaniem na raka prostaty. Póki co teoria ta nie została jeszcze w stu procentach potwierdzona, ale wszystko skłania się ku temu, iż jest ona prawdziwa. Właściwości antynowotworowe marchewki wynikają z jej specyficznego składu. Zawiera ona bowiem m.in. kwas retinowy, wykazujący się działaniem antynowotworowym, oraz falkarinol – związek występujący również w innych warzywach. Marchewka na pewno nam nie zaszkodzi, a może tylko pomóc. Być może to dzięki niej unikniemy poważniejszego zachorowania lub szybciej poradzimy sobie z trudną dolegliwością.

Oczywiście marchewka nie powinna być jedynym warzywem, jakie na stałe zagości w naszych posiłkach. Jeśli chcemy być zdrowi, musimy stosować zróżnicowaną dietę. Posiłki komponujmy z różnych odmian warzyw, od czasu do czasu zastępując je naturalnymi i ekologicznymi owocami. Nie bójmy się kombinować w kuchni. Testujmy wszelkiego rodzaju nowości i posługujmy się nowoczesnymi przepisami, mogąc dzięki temu odżywiać się i zdrowo, i smacznie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here