Jak przygotować smaczne warzywa na parze?

Wiesz, że gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych i najlepszych obróbek termicznych, ale mimo wszystko wciąż nie potrafisz się przekonać do przyrządzonych w ten sposób potraw i produktów. Ich smak jest dla ciebie zbyt mdły i prosty, a nie masz pojęcia, jak mógłbyś go zmienić. Na szczęście warzywa na parze mogą być bardzo smaczne, o ile tylko nauczysz się je właściwie gotować. Skorzystaj z kilku bezcennych wskazówek, a od tej pory nawet zwykłymi warzywami zdołasz zachwycić i swoją rodzinę, i zaproszonych na urodziny gości.

Po pierwsze – zakochaj się w przyprawach. To one potrafią zmienić smak nawet najzwyklejszego produktu spożywczego. Są niezastąpioną podstawą gotowania. Najlepsi kucharze potrafią umiejętnie je łączyć, zaskakując wyrazistymi ostrymi mieszankami czy delikatnymi miksami. Też możesz sam je tworzyć! Zwłaszcza jeśli zamierzasz przygotowywać swoje dania bez dodatku tłuszczu. Jak wiadomo to tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc gdy go brakuje, trzeba go czymś zastąpić. Przyprawy odnajdą się w tej roli idealnie. Ostre i wyraziste, delikatne i śródziemnomorskie – masz ich do wyboru tak wiele, że za każdym razem możesz stosować inne mieszanki i samego siebie zaskakiwać niecodziennym smakiem zwykłych warzyw.

Polub się także ze świeżymi ziołami i od czasu do czasu zastąp nimi te klasyczne i standardowe przyprawy. Możesz kupować je bezpośrednio w sklepach lub sadzić we własnej kuchni, przy okazji ciekawie ją dekorując. Posadź w niewielkich doniczkach świeżą bazylię, oregano lub tymianek. Jeśli dysponujesz swoim własnym ogrodem, możesz go wręcz przepełnić najróżniejszymi odmianami aromatycznych ziół. Posypuj nimi przygotowane już warzywa na parze lub, jeśli twój parowar posiada specjalne przegródki na przyprawy, wsypuj je bezpośrednio do tych pojemników, aby oddały one cały swój aromat potrawom. Zioła to coś naprawdę wspaniałego! Jeśli zaczniesz z nich regularnie korzystać, niedługo nie będziesz wyobrażać sobie bez nich żadnego dania.

A gdyby tak ugotować warzywa w wyrazistym i intensywnym bulionie? To wspaniały pomysł i świetny sposób na wykorzystanie schowanej do lodówki zupy. Przygotowałeś więcej bulionu i nie wiesz, co z nim zrobić? Umieść w nim dowolne warzywa i w takiej wersji przygotuj je na parze. Bulion możesz też zastąpić zwykłą wodą z dodatkiem soku z cytryny, imbiru i świeżych bądź suszonych przypraw. Wolisz bardziej wykwintne dania? Polej swoje pokrojone warzywa niewielką ilością białego wina. Wydobądź z nich ten charakterystyczny smak i podkreśl go, podając je w towarzystwie soczystego, usmażonego na suchej patelni mięsa. Baw się gotowaniem i podziwiaj efekty swojej pracy!

Gotowanie to naprawdę wspaniała zabawa, dzięki której możesz każdego dnia zadowalać swoje kubki smakowe cudownymi potrawami, a wzrok napawać niesamowitymi połączeniami kolorystycznymi. Kombinuj więc w swojej kuchni i naucz się przyrządzać smaczne warzywa na parze. Staną się one dodatkiem do większości twoich potraw. Dzięki nim żaden obiad składający się z mięsa czy ziemniaków już nigdy nie będzie nudny!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *