Warzywa korzeniowe

0
2774
Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe należą do roślin botanicznych i jest to grupa skupiająca rośliny pochodzące z różnych rodzin – baldaszkowatych (Umbelliferae), czy też komosowatych (Chenopodiaceae). Warzywa korzeniowe mają oczywiście pewne cechy wspólne. Przede wszystkim są to rośliny dwuletnie i co najważniejsze cechą wspólną warzyw korzeniowych jest fakt, iż ich częścią jadalną jest zgrubiały korzeń.
To własnie w pierwszym roku uprawy wykształcają one korzeń spichrzowy, a już w drugim roku wyrastają im pędy kwiatostanowe.
Jak wygląda uprawa warzyw korzeniowych?
Warzywa korzeniowe zazwyczaj hoduje się z siewu bezpośrednio do gruntu. Wyjątkiem od tej reguły jest seler korzeniowy, który jest uprawiany z rozsady, a nie z siewu. Zalecanym terminem siewu są miesiące od marca aż do czerwca. Jednak warto mieć tu na uwadze, iż dokładny termin zależy głównie od konkretnej rośliny.
Jeśli chodzi o glebę to rośliny korzeniowe nie są zbyt wymagające -wyrastają w wielu podłożach. Oczywiście wiadomo, że najlepiej aby to była gleba żyzna, w miarę możliwości wilgotna oraz przepuszczalna. Przy omawianiu tematu uprawy warzyw korzeniowych nie sposób nie wspomnieć o takim terminie jak płodozmian. Bowiem najlepiej dla naszych roślin korzennych, aby ich przedplonem były warzywa dyniowate lub kapustne.Pielęgnacja natomiast naszych warzyw korzeniowych nie jest zbyt wymagająca, bowiem nie potrzebują one żadnych szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, jedynym warunkiem koniecznym, który należy spełnić, jest częste odchwaszczanie i podlewanie.
Omówiliśmy uprawę naszych roślin, zatem teraz możemy przejść do kwestii spożywania omawianych warzyw, bo na prawdę warto.
Jedno co dobrze jest wiedzieć, to fakt, iż wszystkie warzywa korzeniowe mają wiele wspaniałych właściwości zdrowotnych, ich regularne spożywanie dostarcza do naszego organizmu wiele cennych witamin, tak potrzebnych w naszej codziennej diecie. Na przykład takie warzywa jak marchew, seler, czy też pietruszka i burak to cenne źródło witamin, składników mineralnych i co najważniejsze przeciwutleniaczy – niezbędnych, do tego by nasz organizm miał siłę bronić się przed wszelakimi infekcjami. Każde z warzyw korzennych ma swoje właściwości, i tak:
– burak – wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, jest krwiotwórczy, lub tez łagodzi zgagę,
– chrzan – ma działanie wykrztuśne, oczyszcza górne drogi oddechowe, a także dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia naszą odporność,
– marchew – źródło beta-karotenu, a więc witaminy A, dzięki czemu dba o nasz wzrok, również ma dobry wpływ na łagodzenie wzdęć,
– pietruszka – działa moczopędnie i oczyszczająco, dostarcza nam wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, lub też witaminy z gruby B, C i E,
– seler – ma działanie przeciwnowotworowe, wzmacnia naczynia krwionośne, usuwa toksyny z przewodu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbólowo,
Zatem podsumowując – warto pamiętać o tym i mieć to na uwadze, że dobrze traktowane warzywa korzeniowe z własnego ogródka potrafią się nam później odwdzięczyć. Dzięki temu, że zawierają one w sobie naprawdę dużą ilość witamin i składników odżywczych, bardzo wzbogacają nasza dietę i są niezwykle pożyteczne dla naszego zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here