Olejek lawendowy

0
148
Olejek lawendowy

Oleje nie tylko pięknie pachną, ale również są niezastąpioną częścią codziennej pielęgnacji skóry. W kosmetyce wykorzystywane są praktycznie od zawsze. Oleje mają mnogość zastosowań – nie dość, że nawilżają i pielęgnują skórę, to jeszcze oczyszczają ją. Są również wykorzystywane w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. Można je również wykorzystywać do demakijażu olejami. Na rynku dostępna jest mnogość ich różnych rodzajów – warto jednak zapoznać się z ich właściwościami, by dobrać odpowiedni do swoich potrzeb. Odpowiednio wybrany olejek może sprawić cuda dla skóry, ale źle dobrany może sprawić, że kondycja skóry diametralnie się pogorszy. Podczas kupowania oleju warto pamiętać o tym, by z dostępnych produktów wybierać te oleje, które są tłoczone na zimno i nierafinowane. Są o wiele bogatsze niż te oczyszczone i zachowują więcej ze swoich właściwości. Z drugiej strony, jeśli nasza skóra ma tendencję do alergii, lepiej wybrać te oczyszczone. Oleje oczyszczone rzadziej wywołują reakcje alergiczne skóry.
Olej należy dobrać, biorąc pod uwagę to, czy nasza skóra jest raczej tłusta, czy raczej sucha. W przypadku skóry tłustej należy dobrać takie oleje, które nie zostawiają na skórze tłustej powłoki i natychmiast po aplikacji zostają wchłonięte przez skórę. W przypadku skóry suchej odwrotnie – należy wybrać taki olej, który stworzy na powierzchni skóry coś w rodzaju ochronnej warstwy, pielęgnując ją.
Jednym z dostępnych na rynku olejków jest olejek lawendowy. Olejek ten nie tylko pięknie pachnie i słynie z właściwości terapeutycznych – przynosi spokój i ukojenie, a do tego pomaga w usypianiu. Może on być również stosowany bezpośrednio na skórę twarzy i na włosy. Przydaje się szczególnie, jeśli skóra dotknięta jest takimi przypadłościami, jak łuszczyca lub trądzik. Olejek lawendowy na twarz powinien nakładany być ostrożnie i w bardzo niewielkich ilościach. Jeśli nakładany jest nieostrożnie, może podrażnić skórę. Olejek lawendowy jest jednym z najłagodniejszych olejków, nie można jednak zapomnieć, by przed wprowadzeniem go do codziennej pielęgnacji sprawdzić, czy nas nie uczula, przeprowadzając próbę uczuleniową i obserwując, jaka jest reakcja naszej skóry. Warto stosować olejek lawendowy na twarzy – zawiera bardzo dużo antyoksydantów, dzięki czemu działa ochronnie oraz hamuje procesy starzenia. Z tego względu lawenda jest bardzo często wykorzystywana w produkcji kosmetyków przeznaczonych do stosowania na skórze dojrzałej. Ma on też wiele innych właściwości – ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Właśnie dlatego pokochają go osoby, które mają cerę trądzikową – pomaga on leczyć niedoskonałości cery. Wpływa na produkcję sebum, regulując ją i zwężając ujścia gruczołów łojowych. Nie są to jedyne jego zalety – łagodzi łuszczycę, stany zapalne skóry i owrzodzenia. Można go używać również w przypadku oparzeń słonecznych i ran – wspomaga ich gojenie. Można używać go bezpośrednio na skórę, jednak jeśli olej nie jest rozcieńczony, to może doprowadzić do podrażnień. Warto dodać go do kremu lub toniku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here