Warzywa kapustne – co warto o nich wiedzieć

0
1568
Warzywa kapustne - co warto o nich wiedzieć

Nikogo z nas nie trzeba przekonywać jak ważną rolę odgrywają w naszym codziennym życiu i diecie warzywa. Już od dziecka nasi rodzice wpajają nam do głowy, że warzywka trzeba jeść bo są zdrowe i bardzo dobrze wpływają na nasz organizm. Oczywiście nie ma wyjątków od tej reguły i nie ważne jakie warzywo – każde, z osobna czy też razem ma swoje właściwości i szczególne zalety.
Jednak w tym momencie warto na warsztat wziąć warzywa kapustne, które pochodzą z rodziny roślin krzyżowych. Są one uprawiane w ogrodach, przydomowych ogródkach lub też na dużych plantacjach. Ich części jadalne to najczęściej liście i łodygi.
Lecz co sprawia, że warzywa kapustne są tak bardzo cenione?Oczywiście ich właściwości zdrowotne. Do warzyw kapustnych zaliczane są:
– kapusta głowiasta biała – mimo, że jest ciężko strawna, to jest bardzo sycąca i mało kaloryczna, więc jak najbardziej mogą ją jadać osoby z otyłością,
– kapusta głowiasta czerwona – niskokaloryczna, jest znakomitym źródłem takich składników jak: potas, siarka, fosfor, wapń,sód i magnez, a także zawiera w sobie dużą ilość żelaza, cynku, miedźi, selenu,
– kapusta pekińska – bardzo pozytywnie wpływa na wzrok, serce oraz układ kostno-stawowy, układ nerwowy i procesy trawienne, wspiera nas w walce z przeziębieniami i różnymi infekcjami,
– kapusta włoska -przede wszystkim wspomaga odporność naszego organizmu i przyspiesza nasz metabolizm, ma ona w sobie tyle samo witaminy C co cytryna, również dostarcza duże ilości wapnia oraz witaminy B6,
– kalafior – cenne źródło witaminy C,
– brukselka – ma ona bardzo dużą wartość odżywczą i co ciekawe, zawiera najwięcej białka ze wszystkich wymienionych warzyw kapustnych, zawiera w sobie żelazo, fosfor, wapń, magnez, siarkę, czy też potas,ma ona w sobie cztery razy więcej, witaminy C niż kapusta głowiasta.
– kalarepa – jest cennym źródłem potasu, witaminy C, a także błonnika pokarmowego,
– brokuł (kapusta szparagowa) – chroni nas głownie przed rakiem, wrzodami żołądka, czy też przed anemią, również korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego wzroku oraz na poziom cukru we krwi, co jest istotna informacją dla osób borykających się z cukrzycą,
– jarmuż – zaliczany częstokroć do najcenniejszych warzyw wśród kapustnych, zawiera najwięcej łatwo przyswajalnego wapnia.
Jak z powyższego wynika na prawdę warto spożywać warzywa kapustne codziennie, różne rodzaje i w różnych postaciach, a nasz organizm będzie nam za to z pewnością bardzo wdzięczny. Aby skorzystać z wszystkich właściwości warzyw kapustnych najlepiej pamiętać o tym, aby spożywać je na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej. Bowiem temperatura może negatywnie wpływać na niektóre z warzyw i zmniejszać ich bardzo cenne wartości odżywcze, a tego na pewno nie chcemy.
A więc jak często sięgać po warzywa kapustne ? Oczywiście najlepiej by zapełniały nasze talerze codziennie lub też minimum trzy razy w ciągu tygodnia. Stosując się do takich zaleceń z pewnością odczujemy naprawdę wiele korzyści i zauważymy ich pozytywny wpływ na nasz organizm.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here