Żywność ekologiczna – za i przeciw

0
2609
Żywność ekologiczna - za i przeciw

Cały świat ogarnęła moda na kupowanie ekologicznych produktów. Ludzie się nimi zachwycają i wydają na nie swoje ostatnie pieniądze, wierząc w to, że dzięki takiej inwestycji będą mogli zadbać o swoje zdrowie i zdrowie całej rodziny. Eko żywność ma tak samo wielu swoich zwolenników, jak i solidnych przeciwników. Obie strony mają swoje racje i obie potrafią wskazać wiele powodów, dla których warto bądź nie warto kupować ekologicznych produktów. Jakie są zatem ich główne wady i zalety?

Największą zaletą ekologicznej żywności jest jej naturalność. Uprawiana w sposób tradycjonalistyczny zostaje wyzbyta z wszelkich dodatków, których organizm ludzki tak naprawdę do niczego nie potrzebuje. Mają one jedynie skłonić klienta do zakupu produktu. Producenci uwielbiają dosypywać do swoich wyrobów m.in. sztuczne barwniki, dzięki którym standardowe artykuły zyskują niepowtarzalnego wyglądu. Dziecięce makaroniki zachwycają czerwonymi czy zielonymi odcieniami, a pisaki wypełnione kremową masą są w stanie dekorować bogate torty i ciasta. Barwniki podwyższają atrakcyjność produktów, ale negatywnie oddziałują na sam ludzki organizm. Podobnie zresztą działają na niego sztuczne aromaty, których nie brak w gotowych ciastach, słodyczach, gazowanych napojach czy nawet sklepowym pieczywie. Oprócz tego, że zawierają one całe mnóstwo niepotrzebnych dodatków, ich smak poprawia się przy pomocy cukru oraz sporej ilości soli. Nie są to składniki dobre dla ludzkiego zdrowia. Każdy człowiek i tak spożywa je w nadmiernej ilości, dlatego lepiej ich sobie dodatkowo nie dostarczać.

Eko żywność jest więc przede wszystkim zdrowa. Każdy może ją bez obaw spożywać – zarówno dzieci, nastolatkowie, dorośli, jak i osoby starsze. Obecnie łatwo można ją kupić, bo ekologiczne produkty zaczęły się pojawiać nawet w standardowych i popularnych sklepach spożywczych. Dlaczego zatem niektórzy je krytykują i w żadnym wypadku nie chcą po nie sięgać? Oczywiście przyczyną są pieniądze. Ekologiczne produkty, przynajmniej jak na razie, są znacznie droższe od tych produkowanych na skalę masową. Już za kilka całkowicie naturalnych jabłek, wyzbytych z wszelkich pestycydów, trzeba zapłacić niecałe pięć złotych. W tej samej cenie można uzyskać kilka kilogramów owoców, dlatego logicznie rzecz biorąc ekologicznych produktów nie opłaca się kupować. Niektórzy uważają, że są to artykuły dla snobów, ludzi bardzo bogatych, którzy nie mają co robić ze swoimi pieniędzmi. Na szczęście powoli zaczyna się to zmieniać, a producenci ekologicznej żywności już w ostatnich latach znacząco obniżyli jej cenę. Prawdopodobnie niedługo każdy będzie mógł sobie na nią pozwolić.

Świetnym sposobem na robienie eko-zakupów jest używanie ekotestera Soeks Ecovisor F4! Jest to zaawansowany miernik pozwalający wykryć zawartość szkodliwych substancji (takich jak pestycydy, substancje chemiczne) w owocach, warzywach, rybach czy mięsie. Pomiar jest oparty na analizie azotanów. Wystarczy wbić testera sondę Soeks Ecovisor w produkt i po kilku sekundach na wyświetlaczu pojawi się wynik pomiaru i informacja o zdatności produktu do jedzenia.

Eko żywność to wspaniała alternatywa dla wszechobecnych, sztucznych i niezdrowych produktów spożywczych. Kupując ją, klient zyskuje gwarancję, że sięga po coś naturalnego, co w żaden sposób mu nie zaszkodzi. Musi jednak za to sporo zapłacić – nie da się uzyskać wartościowego produkty za darmo czy chociażby za niewielkie pieniądze. Ekologiczne wyroby są drogie. Trzeba o tym pamiętać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here