Czerwone warzywa i ich właściwości

0
1756
Czerwone warzywa i ich właściwości

Smaczne, pożywne i bardzo kolorowe. Warzywa dodane do posiłku podwyższają jego wartości odżywcze, przy okazji poprawiając jego ogólny wygląd. Niektóre mają tak intensywną barwę, iż już na sam ich widok ślinka zaczyna lecieć z ust, a człowiek robi się głodny. Tak właśnie działają czerwone warzywa, które na pewno warto wprowadzić do codziennej diety i zajadać się nimi dosłownie od rana do wieczora. Często bowiem to właśnie kolor produktów decyduje o ich właściwościach. A czerwonym warzywom zdecydowanie nie można odmówić drogocennego wpływu na ludzkie zdrowie czy wygląd.

Ze względu na różne zabarwienia owoców i warzyw produkty te klasyfikuje się do pięciu grup. Jedną z nich stanowią artykuły czerwone – m.in. papryka, pomidory czy czerwona cebula. Na tle innych warzyw wyróżniają się sporą zawartością likopenu – związku antyoksydacyjnego, korzystnie wpływającego na wygląd skóry. Spowalnia on proces starzenia się naskórka i jest w stanie zapobiegać pojawianiu się nowych zmarszczek. W czerwonych warzywach występuje także potas, korzystnie oddziałujący na cały układ krwionośny. Reguluje on ciśnienie krwi i zabezpiecza przed różnymi chorobami serca. Większość czerwonych warzyw może także pochwalić się antynowotworowym działaniem, które zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi.

Oczywiście każde warzywo to zupełnie inny produkt. Grupę tych czerwonych tworzą najróżniejsze artykuły, z których każdy odznacza się zróżnicowanymi właściwościami. Najpopularniejsze czerwone warzywa to oczywiście pomidory. Można w nich znaleźć witaminy pochodzące z grup A, E, C i K oraz liczne substancje mineralne. Jednym z ich najcenniejszych składników jest potas, który reguluje ciśnienie w krwi i jest w stanie skutecznie je obniżyć. Osoby, które jednak jakimś cudem nie przepadają za smakiem klasycznych pomidorów, mogą je zastąpić chociażby czerwoną papryką. Jest to jeszcze zdrowsze warzywo, będące jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Wszyscy wiedzą, że poprawia ona funkcjonowanie układu odpornościowego i choć według samych lekarzy nie jest w stanie uchronić nikogo przed atakami wirusów czy bakterii, może skrócić czas trwania przeziębienia czy grypy – o ile jest jedzona regularnie i w dość dużych dawkach. Czerwone papryki są też lekkostrawne i niskokaloryczne, idealnie sprawdzają się w dietach odchudzających. Mogą również przyczynić się do przyspieszenia pracy układu metabolicznego, bo zawarta w ostrych papryczkach kapsaicyna wspomaga spalanie zbędnego tłuszczu, a dodatkowo rozgrzewa organizm. Warto po nią sięgać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym!

Czerwone warzywa to bardzo zróżnicowane produkty, wśród których każdy powinien znaleźć coś idealnego dla siebie. Jednym będzie odpowiadać klasyczny smak pomidorów, podczas gdy inni zadowolą się ostrym aromatem małych papryczek bądź krągłych rzodkiewek. Diety nie warto opierać wyłącznie na jednych produktach, nawet jeśli są nimi zdrowe warzywa. Prawidłowy jadłospis musi być zróżnicowany i zbilansowany. Wszelkie kombinacje są w nim wskazane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here