Spośród ogromnej rzeszy amatorów smacznego jedzenia można wyróżnić dwie podstawowe grupy, dzielące się na tych preferujących słodkie potrawy i na miłośników smaków kwaśnych. Choć mieszane gusta słodko-kwaśne nie należą do rzadkości. Druga opcja jest zdecydowanie zdrowsza, gdyż kiszone warzywa zawierają mniej kalorii, a tym samym wpływają korzystnie na stan zdrowia. Nadwaga, będąca skutkiem nadmiernego spożywania wysokokalorycznych posiłków, stała się już prawdziwą plagą dotykającą coraz większą część społeczeństwa. Istotnym powodem do niepokoju staje się fakt, iż problem ten dotyczy coraz młodszych osób. Kampanie zdrowotne skierowane w stronę zdrowego stylu życia młodzieży, potwierdzają ten smutny fakt. Niestety, popularność i wszechobecna moda na spożywanie fast foodów nie przynosi optymistycznych nadziei na przyszłość. Jeżeli odpowiednie procesy edukacyjne nie zostaną wdrożone i upowszechnione, grozi nam wielki problem powszechnej otyłości. Wystarczy spojrzeć tylko, jak borykają się z nim Amerykanie, szukając wszelkich metod na odwrócenie niezdrowej tendencji. Czy odpowiednie metody edukacji i uświadamiania przyniosą oczekiwane rezultaty, pokaże czas. Najważniejszą kwestią jest jednak zrozumienie i uświadomienie sobie, jakie zagrożenia i skutki niesie ze sobą nieodpowiednie odżywianie. Czy jednak wszystko co smakuje wyjątkowo i nie można oprzeć się pokusie smakowania, jest niekorzystne dla zdrowia? Jednym z wyjątków, z całą pewnością są warzywa. Oczywiście, do celów konsumpcyjnych można przygotowywać je na przeróżne sposoby i metody, według własnych przepisów, doświadczeń i umiejętności. Jednak na wyjątkową uwagę zasługują warzywa kiszone. Dla miłośników kwaśności, jedyny w swoim rodzaju skarb, dla którego potrafią poświęcić wszystkie inne smaki świata. Ogórki, kapusta, marchewka czy papryka, to niektóre z rarytasów, potrafiące wprawić podniebienie w stan smakowej euforii. Smak smakowi jednak nierówny. Zapewne zależy to od tajników przyrządzania kiszonych warzyw. Tradycja, dobry przepis, doświadczenie, talent i umiejętności kulinarne stanowią z pewnością bardzo ważny element osiągnięcia wspaniałych efektów smakowych. Naturalne i zdrowe warzywa, to również droga do pełni sukcesu. Zważywszy na współczesną sytuację globalną, gdzie postęp naukowy i technologia wkraczają w niemal każdą dziedzinę życia, w tym również związaną z żywnością, niepokojącą staje się sytuacja, gdzie udoskonala się ją sztucznie. Wszelkie modyfikacje przynoszą na pewno coraz doskonalsze smaki i aromaty. Nie wspominając już, że łatwiej wyprodukować ogromne ilości żywności, mogącej zaspokoić potrzeby nieustannie wzrastającej ludzkiej populacji, chroniąc świat od obaw związanych z głodem. Jakie skutki przynoszą obecnie lub przyniosą w przyszłości owe nowoczesne metody, warto może pozostawić badaniom naukowców. Zwraca jednak na uwagę fakt wzrastającej tendencji do powrotu do natury i tradycji. Moda na świadome i zdrowe odżywianie się staje się coraz popularniejsza. Przynosi to wielką nadzieję.